Nieuws

Interview: Therapie via skype video - uw online psycholoog via Skype

Of ze de eersten zijn, dat durven ze niet te zeggen, maar ze kennen geen andere gz-psychologen/gedragstherapeuten die hetzelfde doen: therapie aanbieden via skype. Eye2eye psychologen begon er begin dit jaar al mee. Het werkt goed, daarom zullen er mogelijk snel meer therapeuten volgen.

Skype is een belprogramma via internet. Met een goede internetverbinding kun je er gratis (nationaal en internationaal) mee bellen van computer naar computer. En met de webcam kun je elkaar nog zien ook.

Als therapie per mail werkt, moet het via skype ook kunnen, zou je denken. Een gesprek met Kim Clancy, gz-psycholoog en een van de oprichters van het bedrijf. Het interview doen we natuurlijk via skype video.

Je bent nogal schokkerig in beeld.

Jij beweegt gewoon, ik zie niets raars. Meestal gaat het goed. En het geluid is goed?

Jawel, we praten alleen een beetje door elkaar heen.

Het is een beetje wennen inderdaad.

Hoe is het idee ontstaan?

Mijn man, Andres Neira de Back, is marketing manager, hij vroeg zich af of er psychische hulp was voor Nederlanders in het buitenland. Daar werken waarschijnlijk amper Nederlandse goedgeschoolde psychologen en er wonen ongeveer 1 miljoen Nederlanders over de grens. Vandaar zijn idee om therapie via skype aan te bieden. Samen met gz-psycholoog Monique Janssen ontwikkelden we het plan verder. Monique en ik werken daarnaast allebei bij PsyQ.

Jullie richten je op Nederlanders in het buitenland?

Voor een groot deel. Er zijn daarnaast ook veel Nederlanders met een drukke baan die liever ’s avonds of in het weekend in therapie willen. Dat flexibele kunnen we via skype bieden. We behandelen daarnaast ook overdag op werkdagen.

Hoe werkt het?

Net als bij ieder andere eerstelijns psychologenpraktijk. We werken met cognitieve gedragstherapie. We behandelen mensen met aanpassingsproblemen, omdat ze in het buitenland wonen. En ook mensen met depressieve-, overspannings- of angstklachten. We hebben een online agenda waarin cliënten zelf kunnen inplannen.

Wat zijn de verschillen met een face-to-facegesprek?

Het contact hebben via webcam natuurlijk, soms is het beeld bijvoorbeeld iets minder scherp. Maar meestal gaat het goed. Het is daarnaast misschien ook wel laagdrempeliger, je hoeft niet in een wachtkamer te gaan zitten, je hoeft geen vrij te vragen op je werk, je hoeft het niemand te zeggen, je zit veilig thuis achter de computer.

Er zullen nog meer verschillen zijn...

Met crisiscontacten is het anders, je bent niet fysiek in dezelfde ruimte, je kunt iemand niet in je kamer houden en wachten tot de crisisdienst er is, of een glaasje water gaan halen. Daarom selecteren we vooraf. Iemand die zich suïcidaal uit, bieden we geen behandeling, maar adviseren we zo spoedig mogelijk face-to-face hulp te zoeken. Dit advies geven we ook als clienten tijdens de behandeling in crisis raken.

Schok ik nog steeds? Ik probeer heel stil te zitten. Ja, dat is nog een verschil: ik praat normaal veel met mijn handen, maar voor de webcam is dat storend. Ik probeer mijn handen rustig te houden en niet te veel te bewegen.

Verder is het contact hetzelfde: grapjes maken, betrokken zijn, iemand troosten, dat maakt geen verschil.

Ik heb het idee dat het gesprek voeren en de werkrelatie bijna hetzelfde is, maar zover ik weet is er nog geen onderzoek naar gedaan, het is nog zo nieuw.

Had je verwacht dat de relatie voor je gevoel goed werkt via skype?

Ja, dat was onze verwachting, om die reden waren we zelf ook zo enthousiast om eye2eye psychologen te starten. Aanvankelijk dachten we: onze doelgroep is Nederlanders in het buitenland die een Nederlandse hulpverlener willen.Daarbij dachten we vooral aan studenten, die zijn vertrouwd met computers, maar het publiek is gemêleerd. We krijgen nu driekwart cliënten die in het buitenland wonen en een kwart uit Nederland.

Niet dat het iets uitmaakt, maar je doet net andere dingen voor zo’n gesprek. Ik heb er met het aankleden vooral op gelet wat ik boven aandoe. Je ziet mijn benen niet, misschien draag ik wel een pyjamabroek. En ik heb de achtergrond opgeruimd, maar geen parfum opgedaan.

Haha, ja, dat is anders, maar dat maakt voor het gesprek verder niet uit. Ik heb me moeten aanleren dat ik goed in de webcam kijk en niet alleen naar je beeld op het scherm, want alleen als ik in de camera kijk, kijk ik je aan.

Inderdaad, ik heb het gevoel dat ik je steeds heb aangekeken, maar ik keek steeds naar jou op het scherm...

Af en toe schieten je ogen naar boven, naar de camera, dat is al voldoende hoor.

En je ziet jezelf, een kleinere afbeelding.

Dat kun je ook wegklikken.

Verder kun je informatie mailen en samen op het beeldscherm een document bekijken terwijl je aan het praten bent. Dan zie je alleen elkaar even niet, maar het werkt prima. Je moet het als therapeut alleen iets anders voorbereiden.

Werken van huis uit via skype geeft veel flexibiliteit. Je kunt het goed combineren met je gezin, je zit niet met reistijd. We werken nu drie avonden per week.

Neem je het werk niet meer mee naar huis?

Een eigen bedrijf neem je sowieso wat meer mee naar huis, dat is ook juist het leuke van ondernemen.

 

Klik op het interview voor een grotere afbeelding:

Interview De Psycholoog nov 2010

 

EYE2EYE PSYCHOLOGEN